Türkiye genelinde, Şanlıurfa dahil 81 ilde gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançlara ilişkin beyan dönemi 1 Mart itibarıyla başlıyor. Ev, arsa ve benzeri taşınmazların satışından gelir elde eden gerçek kişilerin, belirli şartlar altında beyanname vermesi gerekiyor. Aksi halde hem vergi cezası hem de gecikme faiziyle karşı karşıya kalınabiliyor.
Özellikle edinim tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılan konut ve arsalar için “değer artışı kazancı” kapsamında gelir vergisi doğuyor. Satıştan elde edilen kazanç, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendiriliyor. Buna rağmen pek çok kişi, bu yükümlülüğün farkında olmadığı için süresinde beyanname vermeyerek ciddi mali yaptırımlarla karşılaşabiliyor.
Vergi yalnızca doğrudan satış işlemlerinde değil; taşınmazın bedel karşılığında devri, temliki, takası (trampa), kamulaştırılması, devletleştirilmesi ya da bir şirkete sermaye olarak konulması gibi durumlarda da gündeme geliyor. Arazi, bina, maden suları ve tapuda gayrimenkul olarak tescil edilen hakların elden çıkarılması da aynı kapsamda değerlendiriliyor.
Beyan yapılmaması ya da geç yapılması durumunda ise bu tutara ek olarak vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanıyor.
Bu nedenle taşınmaz satışından gelir elde edenlerin, satış tarihini ve edinim süresini dikkate alarak 1 Mart’ta başlayan beyan dönemini kaçırmaması büyük önem taşıyor. Vergi yükümlülüğünün doğru ve zamanında yerine getirilmesi, ileride doğabilecek yüksek cezaların önüne geçiyor.
Kaynak: RIDVAN DERİN

0 Yorum